Współczesny model rozwoju społecznego z perspektywy rewolucji informacyjnej - Leszczyńska, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
W artykule przedstawiono fazy rozwoju społeczeństwa w kierunku społeczeństwa informacyjnego. Ukazano też wpływ rewolucji informatycznej na transformację społeczną. Przyjęto bowiem, że nowe technologie informacyjne i ich zastosowanie czy wykorzystanie stają się katalizatorem zachodzących przemian społecznych. Społeczne skutki rewolucji informatycznej są wielopłaszczyznowe i znajdują odzwierciedlenie w różnych aspektach życia ludzi i tworzonych przez nich społeczeństw, a mianowicie w płaszczyźnie: społecznej, ekonomicznej, psychologicznej, politycznej i środowiskowej. Poza tym zapóźnienia w rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnych niewątpliwie coraz bardziej będą pogłębiać przepaść w skali globu. Wynika to bowiem z koncentracji słabych ekonomicznie krajów nie tyle nawet na likwidacji, co na ograniczaniu tylko tradycyjnych nierówności społecznych.

The article presents the phases of the development of society towards the information society. The paper also presents the impact of the information revolution to transform society. Adopted in fact, that new information technologies and their application and use are becoming a catalyst for social change taking place. The social impact of IT revolution are multifaceted and are reflected in various aspects of human life and the societies created by them, namely in the plane of social, economic, psychological, political and environmental. In addition, delays in the development of ICT will undoubtedly deepen the growing gap on a global scale. This follows because of the concentration of economically weak countries, not so much liquidation as to the restriction of traditional social inequalities.