2025-03-23 Classical Spring Concert/ fortepian - Hoszowska-Jabłońska, Agnieszka (My University, 2025)
23 marca 2025 r. Agnieszka Hoszowska-Jabłońska (fortepian) wzięła udział wraz z Alicją Jabłońską (skrzypce) w koncercie kameralnym "Classical Spring Concert", który odbył się w Mozarthaus Vienna (Wiedeń, Austria). Koncert złożony był z recitali zdobywców I nagród, połączony z ceremonią wręczenia nagród laureatom III Arnold Rose Violin Competition oraz I Ankara International Piano Competition. W programie znalazły się utwory: K. Szymanowski Żródło Aretuzy, C. Saint-Saens/E .Ysaye Caprice d'apres l'Etude en forme de Valse op.52.
23 marca 2025 r. Agnieszka Hoszowska-Jabłońska (fortepian) wzięła udział wraz ze skrzypaczką Alicją Jabłońską w cyklicznym (kwartalnym) koncercie „Classical Concerts” w sali koncertowej Bösendorfer Hall w Mozarthaus Vienna (Wiedeń, Austria). Jest to miejsce o szczególnym znaczeniu dla kultury, znane z działalności koncertowej i chętnie odwiedzane przez turystów i melomanów. Koncerty w Mozarthaus Vienna przyciągają rzesze słuchaczy. „Classical Spring Concert” składał się z ośmiu krótkich recitali zdobywców I nagród w konkursach: III Arnold Rose Violin Competition oraz I Ankara International Piano Competition. Koncert został połączony z ceremonią wręczenia nagród laureatom (A. Jabłońska z towarzyszeniem A. Hoszowskiej-Jabłońskiej zajęła I miejsce w III Arnold Rose Violin Competition) . Wydarzenie zgromadziło tłumy słuchaczy, którzy nagrodzili artystki wielkimi brawami. Organizatorem wydarzenia były: Culture Meeting Point Wien, przy wsparciu Associacion for the Support of Cultural Exchange. Program występu: 1. K. Szymanowski Źródło Aretuzy z cyklu „Mity” 2. E. Ysaye Caprice d'apres l'Etude en forme de Valse op.52 de C. Saint-Saëns
Keywords: Mozarthaus Vienna; Classical Spring Concert; Arnold Rose Violin Competition; Agnieszka Hoszowska-Jabłońska; Karol Szymanowski; Camille Saint-Saens