Analiza sposobu odżywiania i zachowań zdrowotnych wybranych studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego - Dąbrowiecka, Maura; Rzeszutko-Bełzowska, Agata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Niniejsza publikacja ma na celu analizę sposobu odżywiania i zachowań zdrowotnych studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego w kontekście ich przyszłej pracy jako promotorów zdrowego stylu życia. W badaniach wzięło udział 139 studentek. Do przedstawienia wyników zastosowano metodę graficzną w formie wykresów i tabeli. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety. Z badań wynika, że studentki wykazują wiele nieprawidłowości w sposobie odżywiania. Wprawdzie BMI większości badanych (77,7%) utrzymuje się w normie, ale studentki nie dbają o regularne wykonywanie badań profilaktycznych, jedynie 45% badanych regularnie chodzi do ginekologa.

This thesis aims to analyze nutrition habits and healthiness of behaviour of a selected student group from University of Rzeszów in the context of their future work as a promoter of a healthy lifestyle. The selected group consists of 139 female students. Graphic methods of presenting the acquired results were used: charts and tables. Results were acquired by diagnostic survey methods of collecting data. The research has shown a number of abnormalities regarding nutrition habits within a group. The Body Mass Index of 77.7% respondents was normal but the group has shown little regard for the importance of medical preventive examinations, only 45% of women see a gynecologist regularly.
Analysis of the diet and health behavior of selected students of the University of Rzeszow
Keywords: odżywianie; zachowania zdrowotne; styl życia; studentki; nutrition; health behaviors; lifestyle; students