Stan i perspektywy rozwoju szkolnictwa zawodowego w Polsce - Nowak, Janusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Szkolnictwo zawodowe znajduje się obecnie na początku zmian, które rozpoczęły się od aktualizacji klasyfikacji zawodów oraz wprowadzenia szkół branżowych. W niniejszym artykule podjęto próbę subiektywnej oceny propozycji wprowadzanych rozwiązań dotyczących podniesienia efektywności kształcenia zawodowego i zwiększenia jego prestiżu w społeczeństwie na tle oczekiwań rynku pracy.

Vocational education is currently at the beginning of the changes, which began with the update of the classification of professions and the introduction of industry schools. This article attempts to show a subjective assessment of the proposed solutions to increase the effectiveness of vocational education and increase its prestige in society in the light of the expectations of the labour market.
The State and the Prospects for the Development of Vocational Education in Poland
Keywords: szkolnictwo zawodowe; szkoła branżowa; kształcenie dualne; pracodawcy; rynek pracy; vocational education; industry school; dual education; employers; labour market