2023-01-26 Koncert wokalny Ukraińskie kolędy i pieśni solowe kompozytorów ukraińskich / partia fortepian - Fink, Kinga (My University, 2023)
26 stycznia 2023 r. w Filharmonii Podkarpackiej im. Artura Malawskiego w Rzeszowie, w ramach audycji „Kolędy świata”, odbył się Koncert Kameralny wyrażający solidarność z Ukrainą. W koncercie wystąpiły: Ksenia Olijnik – sopran (Ukraina) i Kinga Fink – fortepian (Polska). W programie koncertu znalazły się zarówno kolędy ukraińskie, jak i pieśni kompozytorów ukraińskich.
26 stycznia 2023 r. w Filharmonii Podkarpackiej im. Artura Malawskiego miał miejsce Koncert Kameralny, w którym wystąpiły Ksenia Olijnik – sopran (Ukraina) i Kinga Fink – fortepian (Polska). Koncert wyrażający solidarność z Ukrainą odbył się w ramach audycji muzycznej „Kolędy świata” przygotowanej przez zespół wokalno-instrumentalny tworzony przez rodzinę Stefaników. W programie koncertu znalazły się zarówno kolędy ukraińskie, jak i pieśni kompozytorów ukraińskich. Artystyczne prezentacje pozwoliły przybliżyć bogactwo ukraińskiej tradycji muzycznej, a także dostrzec uniwersalny charakter repertuaru bożonarodzeniowego w perspektywie międzykulturowej. Koncert został przyjęty z zainteresowaniem i życzliwością, wpisując się w działania ukazujące rolę muzyki jako przestrzeni porozumienia ponad granicami. Program koncertu: S. Gułak-Artemowski – „Oj kazała meni maty” M. Leontowicz – „Szczedryk” kolędy ukraińskie we współczesnych opracowaniach M. Niekrycza: - „Dobryj weczir tobi” - „Na nebi zirka” - „Nowa radist stala” - „Boh sia rażdaje” - „Po wsiomu switu” - „Niebo i ziemla”
Keywords: Kinga Fink; pieśni kompozytorów ukraińskich; kolędy ukraińskie; Filharmonia Podkarpacka im. A. Malawskiego w Rzeszowie; Kolędy świata