„Adrianna” – międzynarodowa wystawa RBSA Portrait Prize 2026, Birmingham - Porczyńska, Barbara (My University, 2026)
Obraz olejny „Adrianna” (80 × 60 cm) został zakwalifikowany do wystawy finałowej międzynarodowego konkursu RBSA Portrait Prize 2026 i wystawiony w RBSA Gallery w Birmingham (Wielka Brytania). Praca znalazła się w gronie niespełna 100 dzieł wybranych spośród blisko 800 zgłoszeń.
RBSA Portrait Prize jest prestiżowym konkursem poświęconym sztuce portretu, organizowanym przez Royal Birmingham Society of Artists – instytucję o ponad 200-letniej tradycji wspierania i promocji sztuk wizualnych. Do edycji konkursu w 2026 roku zgłoszono prace reprezentujące różnorodne techniki artystyczne, m.in. malarstwo, fotografię, rzeźbę i rysunek. Ze względu na wysoki poziom artystyczny nadesłanych prac konkurencja była wyjątkowo silna. Wystawa pokonkursowa odbywała się w Galerii RBSA w Birmingham od 5 maja do 13 czerwca 2026 roku.
Keywords: malarstwo olejne na płótnie; współczesne malarstwo portretowe; malarstwo figuratywne; międzynarodowy konkurs portretowy; RBSA Portrait Prize 2026; wystawa pokonkursowa; wystawa międzynarodowa; Galeria RBSA w Birmingham