Modernizacja versus spójność społeczno-ekonomiczna - Leśniak-Moczuk, Krystyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Przejawy modernizacji mają różne oblicze w kolejnych epokach. Zmienia się podmiotowość, charakter i skutki procesów modernizacyjnych. W artykule scharakteryzowano aspekty modernizacji w XXI wieku w odniesieniu do procesów modernizacji w społeczeństwie nowoczesnym. Przedstawiono wpływ wybranych aspektów postępu modernizacyjnego na przebieg życia społeczno-ekonomicznego w ponowoczesnym świecie. Przedmiotem artykułu jest ukazanie negatywnych ze społecznego punktu widzenia aspektów modernizacji w społeczeństwie informacyjnym, społeczeństwie konsumpcyjnym i społeczeństwie ryzyka w kontekście spójności społeczno-ekonomicznej. Procesy modernizacji w perspektywie spontanicznej globalizacji nie sprzyjają spójności społeczno-ekonomicznej w skali światowej. Konieczne jest zastosowanie mechanizmów regulacyjnych mających na celu łagodzenie narastających nierówności społecznych w ponowoczesnym społeczeństwie.

Modernisation manifests itself differently in various periods. The modernisation processes change their subject matter, character and results. This article analyses different aspects of modernisation in the twenty-first century in relation to modernisation processes in the modern society. It shows the impact of selected aspects of the development of modernisation on the socio-economic life in the postmodern world. The article aims to present socially negative aspects of modernisation in the information society, consumerist society and risk society in the context of socio-economic cohesion. Modernisation processes within the framework of spontaneous globalisation are not conducive to socio-economic cohesion on a global scale. The use of regulatory mechanisms is necessary to alleviate growing social inequalities in the postmodern society.