Wystawa „Łacińskie figur racje" - Boruta, Tadeusz (Zachęta - Narodowa Galerii Sztuki w Warszawie, 2023)
Wystawa pt. „Łacińskie figur racje” była zorganizowana w ramach cyklu wystawienniczego „Języki sztuki: nieobce idee”. Składała się z 3 indywidualnych wystaw retrospektywnych (T. Boruty, A. Cygana i P. Naliwajki). Boruta pokazał 35 wielkoformatowych obrazów, w tym wiele nowych. Wystawie towarzyszyła obszerna monografia. Prezentacja, zorganizowana w najważniejszej galerii sztuki w Polsce, jaką jest Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki, spotkała się olbrzymim rezonansem publicznym zarówno w kraju jak i za granicą. Wywołała szeroką dyskusję, a teksty i wypowiedzi krytyczne ukazały się w niemal we wszystkich mediach, w tym tak prestiżowych jak nowojorskie Artforum, gdzie w recenzji Claire Bishop oprócz omówienia, reprodukowany był obraz T. Boruty pt. "Five O'Clock". Wystawie towarzyszył obszerny katalog: wyd. Zachęta - Narodowa Galeria Sztuki, 2023, ISBN: 978-83-6697-918-5. str. 264. Publikacja zbiorowa pod redakcją dr. Janusza S. Janowskiego. Teksty: dr hab. Michał Haake, prof. dr hab.. Jacek Hołówka, dr Janusz S. Janowski
Katalog pt. „Łacińskie figur racje”
Keywords: malarstwo figuratywne; sztuka; wystawa malarstwa; Zachęta