Konkurencyjność województw w Polsce w sferze inwestycji proekologicznych a poziom komfortu środowiskowego - Salamaga, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Jednym ze skutków ubocznych intensywnego rozwoju społeczno-gospodarczego na świecie jest ingerencja człowieka w ekosystem. Jej konsekwencjami mogą być m.in. zanieczyszczenie powietrza, wody, gleby, nadmierny hałas, globalne zmiany klimatyczne czy rosnące ryzyko katastrof ekologicznych, co wyraźnie pogarsza komfort życia ludności w wymiarze ekologicznym. Procesy te mogą być zahamowane bądź odwrócone m.in. poprzez odpowiednie nakłady inwestycji proekologicznych. Celem artykułu jest ocena, czy modernizacja gospodarki w sferze działalności proekologicznej znajdująca odzwierciedlenie w konkurencyjności inwestycyjnej województw przyczynia się do poprawy jakości środowiska naturalnego i komfortu środowiskowego mieszkańców. W związku z tym nakłady na proekologiczne inwestycje według ich przeznaczenia zostały zestawione z odpowiednimi wskaźnikami jakości środowiska naturalnego. Główna hipoteza badawcza została zweryfikowana przy użyciu analizy korespondencji i metody Warda. Obliczenia wykonano w oparciu o najnowsze dane pochodzące z bazy Banku Danych Regionalnych Głównego Urzędu Statystycznego.

In the article there is analyzed the relationship between the green investment and quality of people's life in Polish provinces. The main purpose of the article is checking how the green investment competitiveness in Polish voivodships can improve the quality of the natural environment and the quality of people’s life in Poland. In the analysis there are used data about the green investment and indicators of environment pollution by voivodships. In the study Author proposes the application of the correspondence analysis and Ward’s method to show relationships between the level of the green investment competitiveness and the quality of the natural environment. The data used in the paper is taken from Regional Data Bank of the Central Statistical Office.