Percepcja źródeł stresu i sposoby jego odreagowania w grupie studentów z ADHD - Ochojska, Danuta; Pasternak, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
Artykuł obejmuje wybrane aspekty funkcjonowania kobiet i mężczyzn z ADHD. Zwrócono tu uwagę na problemy doświadczane przez osoby dorosłe z zaburzeniami dynamiki procesów nerwowych. Określony sposób odbioru różnych czynników jako stresujące i sposobów reagowania na nie wiąże się nie tylko z wyuczonymi zachowaniami wynikającymi z doświadczeń własnych, ale w dużej mierze zależy od typu układu nerwowego. Badania wykazały, że istnieją różnice między kobietami i mężczyznami z ADHD oraz między grupą zasadniczą i porównawczą w zakresie percepcji sytuacji stresowych i typów reagowania na sytuacje trudne.

In the article attention is paid to selected problems experienced by young adults with ADHD. A specific way of receiving certain factors as stressful and ways of responding to them is not only associated with learned behaviors resulting from their own experiences, but to a large extent it depends on the type of the nervous system. Studies have shown that there are differences between men and women with ADHD and between the primary and comparative groups in the perception of stressful situations and types of response to difficult situations.
Perception of the Stress Sources and the Ways of Responding in the Group of Students with ADHD
Keywords: ADHD; kobiety i mężczyźni; źródła stresu; sposoby reagowania na stres; women and men; sources of stress; ways to response to stress