Wpływ gospodarki o obiegu zamkniętym na działalność rafinerii - Kamiński, Arkadiusz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2020)
Gospodarka o obiegu zamkniętym staje się faktem. Będzie miała wpływ na wszystkie sektory w tym również na rafinerie ropy naftowej. Staną one przed koniecznością zmiany modeli biznesowych i układów technologicznych. Z jednej strony gospodarka o obiegu zamkniętym oferuje potencjał i możliwości oraz nowe innowacyjne technologie a z drugiej konsekwencje wprowadzania zmian. W związku ze zmianami w ustawodawstwie wzrasta zainteresowanie sektorów gospodarką odpadami w celu zmniejszenia ilości wydobywanych surowców. Chemiczny recykling może stanowić istotne źródło wsadu i energii dla rafinerii oraz być przykładem praktycznego wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju i gospodarki o obiegu zamkniętym.

The circular economy becomes a reality. It will affect all sectors of the economy, including oil refineries. Refineries will face the necessity to change business models and technological systems. On the one site, the circular economy offers potential and opportunities and new innovative technologies, and on the other site, the consequences of introducing changes. Due to changes in legislation, sectors are increasingly interested in waste management in order to reduce the amount of extracted raw materials. Chemical recycling can be an important source of input and energy for refineries and an example of the practical implementation of the principles of sustainable development and the circular economy.
Keywords: gospodarka obiegu zamkniętego; rafinerie; gospodarka odpadami; paliwa; odnawialne źródło energii; wsady produktowe; circular economy; refineries; waste management; fuels; renewable energy sources; feedstocks