Pomiar dydaktyczny z fizyki. Podstawy diagnostyki edukacyjnej. Materiały dla nauczycieli fizyki i studentów kierunków nauczycielskich - Klisowska, Małgorzata (My University, 1999)
Materiały dydaktyczne wprowadzające do zagadnień organizacji systemu sprawdzania i oceniania. Dostosowane do potrzeb praktycznych nauczyciela fizyki. Zawierają ogólną charakterystykę procesów: - kontroli osiagnieć dydaktycznych; - nauczania fizyki wraz z modelem tresci kształcenia; pomiaru dydaktycznego i jego konstrukcji.
Publikację przygotowano w ramach własnego programu badawczego prowadzonego w Zakładzie Dydaktyki Fizyki Instytutu Fizyki WSP w Rzeszowie.
Keywords: Nauczanie fizyki; pomiar dydaktyczny; cele operacyjne