Ocena wpływu nietrzymania moczu na jakość życia kobiet - Kilon, Małgorzata; Przedborska, Agnieszka; Raczkowski, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Wprowadzenie: Nietrzymanie moczu dotyczy coraz większej liczby kobiet, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym. Towarzyszące mu objawy mogą powodować utrudnienia w życiu zawodowym, społecznym i rodzinnym. Celem badań była ocena wpływu nasilenia objawów nietrzymania moczu na jakość życia kobiet. Materiał i metody: Badaniami objęto 164 kobiety z rozpoznanym nietrzymaniem moczu. Średni wiek w badanej grupie wynosił 58,41±10,01 lat (min. 40 – max. 79 lat). Do oceny stopnia nasilenia nietrzymania moczu wykorzystano skalę RUIS. Ocenę jakości życia dokonano przy użyciu skal DCFC i SWLS. Dane poddano analizie statystycznej. Wyniki: W skali DCFC średnia ocena jakości życia wynosiła 24,02±5,03 (min. 12 – max. 38 punktów), natomiast w skali SWLS średnia wynosiła 20,91±5,53 (min. 7 – max. 34 punkty). Kobiety w skali RUIS oceniły swoje nasilenie problemów z nietrzymaniem moczu średnio na 10,07±3,29 (min. 3 – max. 16 punktów). Współczynniki korelacji skal RUIS vs. DCFC: R=0,348, p<0,001 i RUIS vs. SWLS: R=-0,206, p=0,008, wskazują na zależność umiarkowaną. Im większy problem z nietrzymaniem moczu, tym jakość życia opisana zarówno skalą DCFC, jak i SWLS jest gorsza. Wnioski: Stopień nietrzymania moczu wpływa na jakość życia kobiet. Kobiety ze średnim i dużym nasileniem nietrzymania moczu oceniają swoją jakość życia jako gorszą.

Introduction: Urinary incontinence affects more and more women, especially in the perimenopausal period. The accompanying symptoms can cause difficulties in professional, social and family life. The aim of the investigations was to assess the impact of the severity of urinary incontinence on the quality of life of women. Material and methods: The investigations included 164 women diagnosed with urinary incontinence. The mean age in the study group was 58.41 ± 10.01 years (min. 40 – max. 79 years). The RUIS scale was used to assess the severity of urinary incontinence. The quality of life was assessed using the DCFC and SWLS scales. The data were analyzed statistically. Results: In the DCFC scale, the mean quality of life was 24.02 ± 5.03 (min. 12 – max. 38 scores), whereas in the SWLS scale, the mean was 20.91 ± 5.53 (min. 7 – max. 34 scores). The mean score for urinary incontinence rated on the RUIS scale by the investigated women was 10.07 ± 3.29 (min. 3 – max. 16 points). The correlation coefficients of the RUIS vs. DCFC scales: R = 0.348, p <0.001 and RUIS vs. SWLS: R = -0.206, p = 0.008, indicate a moderate correlation. The greater the problem with urinary incontinence, the worse the quality of life demonstrated by both the DCFC and SWLS scales. Conclusions: The degree of urinary incontinence affects the quality of life of women. Women with moderate and severe urinary incontinence assess their quality of life as worse.
Assessment of the impact of urinary incontinence on women’s quality of life
Keywords: nietrzymanie moczu; jakość życia; skala RUIS; urinary incontinence; quality of life; RUIS scale