Kapitał intelektualny w działalności innowacyjnej przedsiębiorstw - Szulczyńska, Urszula (MITEL, 2005)
W dzisiejszych czasach działalność innowacyjna pełni rolę swoistego narzędzia konkurencyjnego. Autor pokazuje związki między kapitałem intelektualnym a działalnością innowacyjną firmy. Stolica stanowi czynnik determinujący prowadzenie i powodzenie działalności. Na inne strony, jest wynikiem procesu innowacji. Potencjalnym zasobem jest kapitał intelektualny, co nie zawsze przekłada się na osiągnięcia procesu zarządzania firmą. Jest problem z aktywizacją kapitału intelektualnego na użytek komercyjny. Dla innowacyjnych działalności, najważniejszymi elementami kapitału strukturalnego są przywództwo, kultura organizacyjna, system motywacyjny oraz struktura organizacyjna procesu innowacji.

Nowadays innovative activity plays the role of specific competitive tool. The author shows relations between intellectual capital and company’s innovative activity. The capital constitutes the factor, that determines conducting and success of the activity. On the other hand, it is the result of innovation process. Intellectual capital is the potential resource, which not always reflects in achievements of company’s managerial process. There is a problem with activation the intellectual capital for commercial use. For the innovative activity, the most important elements of structural capital seem leadership, corporate culture, motivation system and organizational structure of innovation proces.
Intellectual Capital in Company’s Innovative Activity