Zdolności psychomotoryczne, a osiągnięcia szkolne uczniów o różnym profilu dydaktycznym - Trębacz, Zbigniew (Uniwersytet Rzeszowski, 2025)
Głównym celem badań była ocena zależności pomiędzy wybranymi zdolnościami psychomotorycznymi, a osiągnięciami szkolnymi uczniów o różnym profilu dydaktycznym. Ponadto określony zostanie charakter zależności pomiędzy poziomem zdolności psychomotorycznych, a osiągnięciami szkolnymi uczniów z różnych przedmiotów dydaktycznych. W badaniu wzięło udział 356 uczniów o różnym profilu dydaktycznym w tym 152 chłopców i 204 dziewcząt. Uczniowie byli w wieku od 14 do 18 lat. Do oceny zdolności psychomotorycznych wykorzystano próbę SIRT oceniający szybkość reakcji prostej, próbę CHORT oceniający szybkość reakcji z wyborem oraz próbę SPANT oceniający koordynację wzrokowo ruchową z wykorzystaniem informacji przestrzennej. Oceny szkolne zostały pozyskane z dzienników klasowych z poszczególnych przedmiotów. Dodatkowo analizie poddano oceny z egzaminów kończących szkołę podstawową. Zaobserwowano znaczące różnice pomiędzy wybranymi zdolnościami psychomotorycznymi, a płcią oraz wiekiem. Charakterystyka zdolności psychomotorycznych w poszczególnych profilach dydaktycznych wykazała znaczące różnice dla czasu motoryki w teście SIRT oraz dla każdej zmiennej w teście CHORT. Wykazano także istotne statystycznie różnice pomiędzy wybranymi zdolnościami psychomotorycznymi, a przedmiotami szkolnymi. Ponadto wykazano znaczące różnice w ujęciu egzaminów ósmoklasistów dla języka obcego oraz matematyki. Podsumowując, poziom zdolności psychomotoryczne może być uwarunkowany płcią oraz wiekiem. Dodatkowo zdolności psychomotoryczne mogą w pewnym stopniu warunkować osiągnięcia szkolne uczniów.

The main purpose of the study was to evaluate the relationship between selected psychomotor abilities and school achievement of students with different didactic profiles. In addition, the nature of the relationship between the level of psychomotor abilities and school achievement of students in different didactic subjects will be determined. The study included 356 students with different didactic profiles, including 152 boys and 204 girls. The students were between the ages of 14 and 18. The SIRT test, which assesses simple reaction speed, the CHORT test, which assesses reaction speed with choice and the SPANT test, which assesses eye-motor coordination using spatial information, were used to assess psychomotor abilities. School grades were obtained from class journals in each subject. In addition, grades from end-of-primary school exams were analyzed. Significant differences were observed between selected psychomotor abilities and gender and age. Characteristics of psychomotor abilities in each didactic profile showed significant differences for motor time in the SIRT test and for each variable in the CHORT test. Statistically significant differences were also shown between selected psychomotor abilities and school subjects. In addition, significant differences were shown in terms of primary school leaving exams for a foreign language and mathematics. In conclusion, the level of psychomotor abilities can be determined by gender and age. In addition, psychomotor abilities can to some extent condition students’ school achievement.
The Relationship Between Psychomotor Abilities and School Achievement of Students with Different Didactic Profiles
Promotor: prof. dr hab. Wojciech Czarny ; promotor pomocniczy: dr Wojciech Paśko - 84 s.
Keywords: zdolności psychomotoryczne; osiągnięcia szkolne; profil dydaktyczny; psychomotor abilities; school achievement; teaching profile