Udział w szkoleniach jako determinanta nierówności płci na rynku pracy - Zwiech, Patrycja (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
Liczne badania przedstawiające zróżnicowanie sytuacji kobiet i mężczyzn na rynku pracy dowodzą, iż pozycja kobiet jest trudniejsza. Kobiety otrzymują niższe wynagrodzenia oraz zajmują gorsze pozycje w hierarchii stanowiskowej. Czynnikiem niwelującym nierówności płci na rynku pracy może być podnoszenie kwalifikacji. Jednak badania przeprowadzone przez autorkę dowodzą, iż szkolenia wpływają na wysokość wynagrodzeń mężczyzn w 4,12%, natomiast nie mają wpływu na wysokość płac kobiet. Z kolei udział w szkoleniach w większym stopniu wpływa na możliwość zajmowania stanowisk kierowniczych w przypadku kobiet, niż mężczyzn. Analiza udziału w szkoleniach kobiet i mężczyzn ukazuje, iż czynnikiem w największym stopniu różnicującym sytuację kobiet i mężczyzn w dostępie do szkoleń jest wiek. Kobiety w wieku do 34 lat – rzadziej niż mężczyźni uczestniczą w szkoleniach, przy czym kobiety w wieku do 24 lat prawie 2,5 razy rzadziej. Dopiero po ukończeniu 35 lat sytuacja ulega zmianie i to one częściej uczestniczą w szkoleniach. Wynika to z realizowanych funkcji macierzyńsko – opiekuńczych, (co również potwierdzają wyniki ukazujące wpływ typu rodziny na częstotliwość szkoleń), oraz z przekonań pracodawców o braku opłacalności szkolenia młodych kobiet z powodu większego ryzyka przerwania pracy.

Numerous research show differentiation of situation of women and men on the labour market and that the position of women is more difficult. Women receive lower earnings and occupy worse positions in the position hierarchy. Factor leveling inequalities of sex on the labour market can be lifting of qualifications. However, research passed by author contention that instructions influence on height of earnings of men in 4,12%, instead do not have influence on height of earnings of women. On the other hand, participation in instructions in greater degree influences possibility of taking of controlling positions in chance of women than men. Analysis of participation in instructions of women and men shows that factor in greatest degree differentiating situation of women and men in access to instructions is age. Women in age to 34 years – more seldom than men participate in instructions. Only after 35 years situation surrenders to change and then they more often participate in instructions. This is result of maternal function (what also confirms results showing influence of type of family on frequency of instructions), and from convictions of employers about lack of profitability of instruction of young women on account of greater risks of break of work.
Participation in Instructions as a Determinant of Gender Inequalities on the Labour Market