Zasada sprawiedliwości społecznej w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej - Ciechanowski, Tomasz (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie zasady sprawiedliwości społecznej w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. W konstrukcji normatywnej została ona określona w Rozdziale I (art. 2) Konstytucji z 2 VI 1997r. i w swym brzmieniu nie odbiega od Noweli Grudniowej z 1989r. Sformułowana w Konstytucji zasada sprawiedliwości społecznej nie została jednoznacznie określona. Stąd uwzględniono rozumienie tej zasady zaprezentowane w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego.

The aim of the article is to present the principle of social justice in the Polish Constitution. It is mentioned in Chapter I (article 2) in the Constitution of 2 April 1997 and in its wording does not differ much from the December Novelization from 1989. The principle of social justice formulated in the Constitution is ambiguous. Thus understanding of the principle is included in the jurisprudence of the Constitutional Tribunal.
The principle of social justice in the Polish Constitution
Keywords: sprawiedliwość społeczna; zasada prawa; konstytucja; klauzula generalna; Trybunał Konstytucyjny; social justice; the rule of law; constitution; general clause; Constitutional Tribunal