Typy modnych imion dzieci polskich celebrytów - Strawińska Anetta Bogusława (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2022)
Celem artykułu jest próba uszeregowania oryginalnych ekstranowoczesnych imion dzieci rodzimych celebrytów według utrwalonych w literaturze przedmiotu standardów opisu systemu antroponimicznego. Dziecko w świecie celebrity to jeden „z wielu gadżetów”. O przedmiotowym traktowaniu dzieci, zdaniem psychologów i socjologów, świadczy nadawanie potomstwu niekonwencjonalnych imion. Analizie poddane zostaną oryginalne imiona dzieci rodzimych celebrytów typu: Alikia, Ilia, Lea, Mia, Vivienne czy Vienna.

The aim of the article is to try and categorise original super-modern names given to Polish celebrities’ children following the standards of an anthroponymic system established in the subject literature. A child in the world of celebrity is one „of many gadgets”. The objectification of children is exemplified, according to psychologists and sociologists, by giving them unconventional names. The analysis includes the original names of Polish celebrities, such as Alikia, Ilia, Lea, Mia, Vivienne or Vienna.
Types of fashionable names of Polish celebrities’ children
Artykuł jest zmodyfikowaną wersją wystąpienia pt. „Modne imiona dzieci polskich celebrytów. Perspektywa kulturowa” wygłoszonego podczas Międzynarodowej i Ogólnopolskiej Konferencji Onomastycznej zorganizowanej w Rzeszowie w dniach 14–16 października 2021 r. przez Instytut Polonistyki i Dziennikarstwa Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Komitet Językoznawstwa PAN przy współudziale Polskiego Towarzystwa Onomastycznego.
Keywords: antroponim; autopromocja; celebryta; typologia; anthroponym; celebrity; self-promotion; typology