Euroregion jako najbardziej zaawansowany organizacyjnie i funkcjonalnie poziom współpracy transgranicznej - Źurba, Igor (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
W opracowaniu podjęto problematykę rozwoju euroregionów jako najwyższej formy współpracy transgranicznej. Zidentyfikowano ich istotę i cechy charakterystyczne, a także zwrócono uwagę na specyfikę procesu kształtowania struktur euroregionalnych w krajach postkomunistycznych. Przedstawiono uwarunkowania rozwoju euroregionów na terenie Ukrainy na przykładzie Euroregionu Karpackiego i Bug, wskazując na efektywność współpracy w ich ramach i dziedziny jej dalszego umacniania.

The issue of euroregions development as the highest form of transborder cooperation was investigated in the study. Their essence and characteristics were identified, and the attention was paid to peculiarity of the process of shaping euroregional structures in the post-communist countries. The conditions for euroregions development in Ukraine were presented taking as example Euroregion Karpacki and Euroregion Bug, indicating efficiency of the cooperation within the euroregions and fields for its further enhancing.
Euroregions as the Highest Organizational and Functional Level of Transborder Cooperation