2025-11-11 Oratorium Bolesław Chrobry/ dyrygent - Sobas, Katarzyna (My University, 2025)
11 listopada 2025 r., podczas koncertu w Filharmonii Podkarpackiej im. A. Malawskiego w Rzeszowie odbyło się prawykonanie dzieła M. Partyk i K. Mroziaka, oratorium "Bolesław Chrobry". Wykonawcy: Chór Akademicki Uniwersytetu Rzeszowskiego, chór dziecięcy złożony z uczniów podkarpackich szkół muzycznych, Rzeszowska Orkiestra Smyczkowa, Zespół jazzowy Wydziału Muzyki UR; soliści: M. Sarata-Urgoł, E. Siembida-Jachym, K. Bator, narrator: A. Ferenc, dyrygenci: Katarzyna Sobas, Grzegorz Oliwa.
Oratorium "Bolesław Chrobry" w swojej tematyce sięga do początków polskiego państwa, pozwalając słuchaczom i wykonawcom zanurzyć się w historię Polski. Pełne głębi teksty poetki ubrane zostały w niezwykle kolorową, błyskotliwą, ambitną i równocześnie atrakcyjną dla odbiorców szatę muzyczną. Dzieło wykonane zostało przez potężny zespół wykonawczy - Rzeszowską Orkiestrę Smyczkową, zespół jazzowy Wydziału Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego, solistów: Małgorzatę Saratę-Urgoł, Ewę Siembidę-Jachym i Kacpra Batora, chór dziecięcy złożony z uczniów podkarpackich szkół muzycznych oraz Chór Akademicki Uniwersytetu Rzeszowskiego. Poszczególne części oratorium przeplatane były narracjami w wykonaniu Andrzeja Ferenca, które pogłębiły przekaz i poszerzyły kontekst historyczny utworu. Prawykonanie oratorium Bolesław Chrobry miało miejsce 11 listopada 2025 roku w Filharmonii Podkarpackiej im. A. Malawskiego w Rzeszowie i wpisało się w ogólnopolskie obchody 1000 rocznicy koronacji Chrobrego na króla Polski. Wydarzenie to było także zwieńczeniem i podsumowaniem obchodów organizowanych przez Urząd Marszałkowski w Rzeszowie. Program koncertu: 1. Pramodlitwa 2. Baśń o Piaście Kołodzieju i okrutnie złym Popielu 3. Chrzest Polski 4. Bez mamy 5. W stylu romańskim 6. Dagome iudex 7. Na wagę złota 8. Zjazd gnieźnieński 9. Do Panny Maryi 10. Chrobry znaczy dzielny 11. W muzeum 12. Jak Chrobry Dunajec uwolnił 13. Kobiety Chrobrego 14. Koronacja 15. Tysiąclecie Całością dyrygowali: Katarzyna Sobas (1, 2, 3, 7, 8, 9, 12, 13) i Grzegorz Oliwa (4, 5, 6, 10, 11).
Keywords: oratorium; współczesne kompozycje wokalno-instrumentalne; Grzegorz Oliwa; Bolesław Chrobry; Filharmonia Podkarpacka; rocznica koronacji Bolesława Chrobrego