Wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży w świetle budowy gospodarki opartej na wiedzy - Nowak-Lewandowska, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
Młodzież stanowi jeden z najważniejszych filarów, na których opiera się gospodarka każdego kraju. W dużym stopniu to od jej wiedzy, kwalifikacji i wykształcenia zależeć będzie, czy dany kraj będzie mógł aktywnie uczestniczyć w procesie budowy gospodarki opartej na wiedzy (GOW) i czerpać z tego korzyści. Proces budowy GOW w Polsce napotyka jednak szereg barier. Jedną z nich są nierówne warunki kształcenia młodzieży. Dotyczy to w szczególności młodzieży zamieszkującej obszary wiejskie i mniejsze miejscowości, jak również pochodzącej z ubogich środowisk miejskich. Niniejszy artykuł ma na celu prezentację aktualnej sytuacji w zakresie edukacji ludzi młodych, dokonanie jej oceny, a także przedstawienie działań w zakresie wyrównywania szans edukacyjnych z udziałem państwa, z uwzględnieniem wymagań, wynikających z członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Autorka powołuje się w artykule na literaturę przedmiotu oraz na liczne materiały i opracowania statystyczne GUS i inne źródła o charakterze wtórnym (strony internetowe i raporty).

The youth is one of the most important pillar of the economy in each country. Their knowledge, qualifications and education influence the process of building the knowledge economy. This process is very difficult in Poland. Educational inequality among the young is one of the obstacle in this process. Particularly, it concern the young people who lives in the rural territory, also who is coming from the urban’s environment of poverty. The aim of this article is the current situation of young people education. Evaluation of education and actions taken by state institutions in the field of equaling educational chances with consideration for EU demands, was presented in this article as well. Author of this article used the literature of subject, also a lot of source materials, statistical study and other materials (Internet and reports).
Equaling of Educational Chances of Youth in the Light of Building the Knowledge Economy