Kompetencje diagnostów samochodowych w koneksji do zmian konstrukcyjnych pojazdów - Wojsa, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Artykuł przedstawia wyniki badań wskazujące na poziom i rozwój umiejętności diagnostów samochodowych. Zaprezentowane wyniki obejmują zadanie zawodowe: diagnozowanie instalacji elektrycznej i wyposażenia elektrycznego w pojeździe. Realizacja tego zadania jest najbardziej związana ze zmianami konstrukcyjnymi pojazdów, które dokonują się poprzez zastosowanie systemów elektronicznych w układach lub sterowaniu układami samochodów.

The article presents the results of research indicating the level and skill development of car diagnosticians. The results include the following vocational task: diagnosing electrical installation and equipment in the vehicle. This task is most associated with changes in vehicle construction taking place through the use of electronic systems or controlling car systems.
Competence of car diagnosticians in connection with developments in vehicle construction
Keywords: kompetencje; diagnosta samochodowy; wyniki badań; competence; car diagnostician; test results