System ochrony Polski przed bronią masowego rażenia - Koziełło, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
W artykule scharakteryzowano system ochrony ludności, zwierząt, środowiska naturalnego oraz infrastruktury, znajdujących się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, przed bronią masowego rażenia (BMR), do której zalicza się broń: jądrową, radiologiczną, biologiczną i chemiczną. Tekst został podzielony na siedem części, w których zostały omówione rodzaje BMR, system ochrony przed BMR jako całość oraz jego pięć elementów składowych. W każdej z nich przedstawiono strukturę organizacyjnoprawną tego systemu i podsystemów oraz zadania przypisane każdemu z organów wchodzących w ich skład.

The article characterises the system of protection of the population, animals, natural environment and infrastructure located in the territory of the Republic of Poland against weapons of mass destruction (WMD), which include nuclear, radiological, biological and chemical weapons. The text is divided into seven parts, which discuss the types of WMD, the WMD protection system as a whole and its five components. Each section outlines the organisational and legal structure of this system and subsystems, and the tasks assigned to each of the bodies that comprise them.
Protection system of Poland against weapons of mass destruction
Keywords: broń masowego rażenia; Krajowy System Wykrywania Skażeń i Alarmowania; weapons of mass destruction; National System for Detection and Alerting