Społeczeństwo obywatelskie i kapitał społeczny w województwie podkarpackim – kierunki zmian - Piróg, Krzysztof; Kotarski, Hubert; Błachut, Barbara; Mularz, Krystian (Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, 2024)
Monografia stanowi istotny wkład w rozwój badań nad kapitałem społecznym i społeczeństwem obywatelskim w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem województwa podkarpackiego. Jej wartość naukowa wynika z kompleksowego charakteru analiz, szerokiego zastosowania triangulacji metod badawczych (badania ilościowe i jakościowe, analizy statystyczne, desk research, studia przypadków, warsztaty heurystyczne, wywiady IDI/TDI, FGI, panel ekspertów) oraz umiejętnego łączenia perspektywy lokalnej z kontekstem krajowym i europejskim. Publikacja pozwala uchwycić zarówno uwarunkowania demograficzne i społeczne, jak i mechanizmy wzmacniania lub osłabiania kapitału społecznego. Autorzy podejmują ważne problemy, m.in. zjawisko „brudnego” kapitału społecznego, wyzwania dla polityki migracyjnej regionu czy rolę zaufania społecznego i partycypacji obywatelskiej. Książka ma walor aplikacyjny – wskazuje dobre praktyki (np. budżety obywatelskie, debaty oksfordzkie, federacje NGO) oraz konkretne rekomendacje dla samorządów, organizacji pozarządowych i instytucji publicznych. Jej wyniki mogą służyć jako materiał dla decydentów, badaczy i praktyków zajmujących się rozwojem regionalnym, polityką społeczną i wzmacnianiem społeczeństwa obywatelskiego. Publikacja cechuje się wysokim poziomem merytorycznym, rzetelną metodologią oraz istotnym znaczeniem poznawczym i praktycznym, co w pełni uzasadnia jej wysoką ocenę w ramach eksperckiej ewaluacji monografii naukowych.
Keywords: Kapitał społeczny; społeczeństwo obywatelskie; rozwój regionalny; województwo podkarpackie; kapitał ludzki; zaufanie społeczne; postawy obywatelskie; brudny kapitał społeczny; kooperacja jednostek samorządu terytorialnego; polityka migracyjna