Problemy współzaleŜności pomiędzy nierównościami społecznymi a wzrostem gospodarczym - Jasińska, Beata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
Artykuł podejmuje problemy społeczno-ekonomiczne, które wiążą się z narastaniem nierówności społecznych wraz ze wzrostem gospodarczym. Szczególnie rażące i uciążliwe nieprawidłowości ukształtowały się w Polsce po żywiołowym przeprowadzeniu transformacji systemowej. Faworyzowane w latach 90-tych koncepcje skrajnie neoliberalne sprzyjały gwałtownemu rozwarstwieniu społeczeństwa i pogorszeniu spójności społeczno-ekonomicznej. Negatywne skutki realizacji tych koncepcji w powiązaniu z pogłębieniem procesów globalizacji, spowodowały narastającą krytykę dotychczasowych tendencji rozwojowych zarówno w USA, jak i w Europie. Pomimo określonej koniunktury gospodarczej w Polsce nadal pogłębia się rozwarstwienie społeczne i nasilają zjawiska konfliktowe. Przystąpienie Polski do UE jak dotychczas nie zahamowało tych negatywnych tendencji, a ponadto zarysowały się nowe uwarunkowania i problemy, bardzo często związane z procesami globalizacji oraz coraz ściślejszymi powiązaniami z gospodarką i polityką świata. W zaistniałej sytuacji także przed polskim naukowcami stanęło zadanie wszechstronnego przeanalizowania nabrzmiałych problemów społecznokonomicznych, a także wypracowania koniecznych wniosków, propozycji i rozwiązań, przydatnych na różnych poziomach administrowania: lokalnym, regionalnym i krajowym. Przebyte doświadczenia Polski i innych krajów, a także dalsze narastanie głębokich nieprawidłowości i rozwoju ekonomiczno-cywilizacyjnym, w pełni uzasadnia istotne wzmocnienie równoważącej roli państwa i określenie podstaw systemowo-instytucjonalnych i w różnej skali.

The article takes up the social-economic problems, which involves growing of the social inequalities along with economic growth. Especially, there were some glaring and onerously irregularities after spontaneous implementation of system transformation in Poland. The favored conceptions in the nineties, extremely neoliberal, were conducive to stratification of society and deterioration of social-economic cohesion. The negative results of performance of these conceptions in connection with deepen processes of globalization caused growing criticism of the development tendencies so far in USA as well as in Europe. In spite of the specific economic conditions in Poland, the social stratification is still being deepened and the conflict phenomena is being intensified. The access of Poland to the European Union has not slowed down these negative tendencies so far , and moreover the new conditions and problems have outlined, very often connected with the processes of globalization and also more closely connections with economy and world policy. In such a situation, Polish scientists have undertaken a task of wide-ranging analysis of the pressing social-economic problems, and also they have worked towards proposals and solutions that are useful on the different management levels: local, regional and national. The experience based on Polish and other European countries cases, as well as further growing of the deep irregularities and economic-civilization development fully justify crucial role of the state and explain the institutional fundamentals in different scale.
Co-relationship Between the Social Inequalities and Economic Growth