Szczęście małżeńskie mieszkańców Podkarpacia – wybrane aspekty - Markowska-Gos, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Małżeństwu niezależnie od jego rozumienia (związek, instytucja, wspólnota, system) stanowiącemu fundament rodziny, jako wspólnoty z racji bliskich, intymnych więzi oraz zadań i funkcji realizowanych na rzecz społeczeństwa należy przypisać niebagatelne znaczenie, tak z perspektywy funkcjonowania społeczeństwa, jak i jednostki. Coraz częściej we współczesnym społeczeństwie ulega ono rozpadowi, wskutek rozwodu, interpretowanego w epoce kultury ponowoczesnej jako prawo do godnego życia. Nie jest więc już zgodnie z założeniami ustawodawcy instytucją trwałą. Istotnego znaczenia nabiera więc problematyka szczęścia małżeńskiego, jako swoistego „spoiwa” stosunków między małżonkami, a tym samym swoistego gwaranta trwałości związku. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytania: co oznacza pojęcie szczęście oraz szczęście małżeńskie? Jakie są jego fundamenty w kontekście wzajemnego funkcjonowania małżonków? Jakie są jego uwarunkowania? Artykuł powstał w oparciu o wyniki badań diagnostycznych przeprowadzonych wśród 103 mieszkańców Podkarpacia pozostających w związku małżeńskim powyżej dziesięciu lat. Okazało się, iż doświadczanie poczucia szczęścia warunkowane jest przede wszystkim dobrą sytuacją mieszkaniową oraz względnie wysokim statusem materialnym. Wyniki badań wskazują, iż nie ma związku pomiędzy doświadczaniem poczucia szczęścia a długością znajomości przedślubnej, czy też okresem wspólnego zamieszkiwania przed zawarciem małżeństwa, bądź długością funkcjonowania w nim partnerów i wielkością rodziny. Natomiast fundamenty owego szczęścia, to wskazywane w literaturze przedmiotu: miłość, kształtowanie więzi, komunikacja, przeświadczenie o trwałości związku.

In spite of understanding the notion of marriage (relationship, institution, community or system) it is undoubtedly the basis of family as community because of close, intimate bonds between people and because of its function for society and individual person. In modern society, the marriage is more and more common to disintegrate, and divorce, in the post modern time is interpreted as right for decent quality of life. Therefore it is no more a constant institution. The problematics of happiness in marriage is being more important as it is seen as binding material between married couple and their guarantee of relationship permanence. In this article the author tries to answer following questions- What is happiness and what is happiness in marriage? What are its basis in context of married couple functioning? What are happiness conditions? This article is based on research conducted among 103 inhabitants of Podkarpacie region, who are in marriage relationship longer than 10 years. The results indicate that feeling of happiness is conditioned by good housing status and relatively high material status. The research results show that there is no connection between feeling of happiness and length of before-marriage acquaintance, time of cohabitance before marriage or structure of family. While basis of this happiness are pointed in love, shaping bonds, communication and belief of relationship constancy.
Marital happiness of inhabitants of Podkarpacie region – chosen aspects
Keywords: małżeństwo; rodzina; społeczeństwo postindustrialne; miłość; szczęście; szczęście małżeńskie; marriage; family; postindustrial society; love; happiness; marital happiness