Projektowanie dydaktycznych systemów automatyki domowej - Szabłowski, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
W opracowaniu przedstawiono możliwości wykorzystania komputera jednopłytkowego Raspberry Pi oraz oprogramowania Domoticz w projektowaniu dydaktycznych systemów automatyki domowej. Opisano etapy konstruowania modelu dydaktycznego wraz z implementacją algorytmu sterowania. Wskazano, że metodyka projektowania, preferująca wykorzystanie komputerów jednopłytkowych z oprogramowaniem open source, posiada wiele walorów dydaktycznych.

The study presents the possibilities of using a Raspberry Pi single board computer and Domoticz software in the design of didactic home automation systems. It also describes the stages of constructing the didactic model, together with the implementation of the control algorithm. It was pointed out that the methodology of design, preferring the use of single-board computers with open source software, hasgot a lot of didactic values.
Designing of didactic home automation systems
Keywords: programowanie Raspberry Pi; Domoticz; Python; automatyka domowa; Raspberry Pi programming; home automation