Niestandardowe źródła kapitału ludzkiego w rozwoju cywilizacji - Dobija, Mieczysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Standardowe źródła kapitału ludzkiego to: wzrost zasobów ludzkich, profesjonalna edukacja i przyrost doświadczenia zawodowego. W historii ludzkości dostrzega się inne jeszcze źródła, jak artefakty zwane ME w starożytności. W artykule analizuje się i podkreśla rolę duchowości w rozwoju kapitału ludzkiego i cywilizacji. Analizuje się źródła głównego nurtu, ale także dokonania metafizyczne ukazujące horyzonty ludzkiego poznania.

The standard source of human capital are: an increase in human resources, professional educa-tion and gain professional experience. In the history of humanity sees itself still other sources, such as artifacts called ME in antiquity. The article examines and emphasizes the role of spirituality in human capital development and progress of civilization. It analyzes the source of the mainstream sciences but also metaphysical accomplishments showing the horizons of human knowledge.
Keywords: kapitał ludzki; kapitał intelektualny; praca; metafizyka; historia; human capital; intellectual capital; labor; metaphysics; history