Analiza efektywności usuwania zanieczyszczeń ze ścieków w oczyszczalni w Woli Dalszej k/Łańcuta - Koc-Jurczyk, Justyna; Jurczyk, Łukasz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie; Polskie Towarzystwo Gleboznawcze Oddział w Rzeszowie, 2015)
Celem pracy była analiza efektywności oczyszczalni ścieków w Woli Dalszej k/Łańcuta. Ocenę efektywności oczyszczania ścieków oparto na wielkości redukcji wybranych wskaźników zanieczyszczeń: BZT5, ChZT, azotu ogólnego i amonowego, fosforu ogólnego i zawiesiny ogólnej. Oczyszczalnia uzyskała bardzo dobre wyniki w oczyszczaniu ścieków, które zgodne są z dopuszczalnymi wartościami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 18 listopada 2014 oraz z pozwoleniem wodnoprawnym.

The aim of this study was an evaluation of functioning municipal wastewater treatment plant for Lancut town (Poland, subcarpathian province). The assessment of operational efficiency has been based on the reduction of chosen pollution indexes, such as: the BOD5, COD, total suspended solids, total nitrogen and phosphorus in outflow. Studies carried out between 2004 and 2011 have revealed excellent treatment performance, which complies to local law regulations.
Keywords: ścieki komunalne; oczyszczalnia; wskaźniki zanieczyszczeń; municipal wastewater; wastewater treatment plant; pollution index