Ocena funkcji poznawczych i motorycznych pacjentów geriatrycznych operowanych w krążeniu pozaustrojowym - Wolanin, Antoni Tomasz (Uniwersytet Rzeszowski, 2020)
Wstęp: Współczesna medycyna, w tym również kardiochirurgia, coraz częściej ma do czynienia z pacjentem w wieku starszym. Cel: Ocena częstości występowania zaburzeń funkcji poznawczych i motorycznych pacjentów kardiochirurgicznych z uwzględnieniem pewnych czynników przed-, po-, i śródoperacyjnych. Materiał i Metoda: W badaniu o charakterze prospektywnym wzięło udział 153 pacjentów w wieku od 60 do 83 lat (śr. wiek 69 lat SD 5,9, 26% kobiet i 74% mężczyzn), po zabiegu kardiochirurgicznym z udziałem krążenia pozaustrojowego. Grupę badaną stanowiło 123 osoby (114 osoby przebadano dwukrotnie, 9 osób nie ukończyło badań). Grupę kontrolną stanowiło 30 osób (przebadanych dwukrotnie) po operacji kardiochirurgicznej bez udziału krążenia pozaustrojowego (OPCAB). Wyniki: Na pogorszenie wyników testu TYM u osób po 60 roku życia poddanych operacjom kardiochirurgicznym z użyciem krążenia pozaustrojowego należą: otwarcie jam serca (p=0,022), czas zaklemowania aorty ≥1,5h ( p=0,027) i czas krążenia pozaustrojowego ≥2h (p=0,024). Do czynników pozaoperacyjnych należą: wartość wyrzutowa lewek komory serca <50% (p=0,027) oraz stwierdzenie 2 lub więcej czynników ryzyka majaczenia pooperacyjnego (p=0,015). Wnioski: 1.Określone czynniki operacji kardiochirurgicznej z użyciem krążenia pozaustrojowego mają wpływ na pogorszenie wyników testu TYM u osób po 60 roku życia. 2.Nie stwierdzono wpływu operacji kardiochirurgicznej z użyciem krążenia pozaustrojowego na wyniki testu MMSE. Zauważono jedynie, iż osoby bez chorób współistniejących miały lepsze wyniki testu MMSE po operacji.

Background: Modern medicine, including cardiac surgery, is increasingly dealing with an elderly patient. Goal: Assessment of the incidence of cognitive and motor impairment of cardiac surgery patients taking into account certain pre-, post- and intraoperative factors. Material and methods: The prospective study involved 153 patients aged 60 to 83 years (mean age 69 years SD ± 5.9, 26% women and 74% men) after cardiac surgery with pump. The study group consisted of 123 people (114 people were examined twice, 9 people did not complete the study). The control group consisted of 30 people (examined twice) after off pump cardiac surgery (OPCAB). Results: It was investigated that the worsening of TYM test results in people over 60 years on pump after cardiac surgery occurred in the case of: opening of the heart cavities (p = 0.022), when aortic occlusion time ≥ 1.5h (p = 0.027) and when on pump time ≥2h (p = 0.024). Conclusions: 1. Specific factors of on pump cardiac surgery have a negative impact on TYM test results in people over 60 years of age. 2. There was no effect of on pump cardiac surgery on the results of the MMSE test. It was only noted that people without comorbidities had better MMSE results after surgery.
Assessment of cognitive and motor functions of geriatric patients after on pump cardiac surgery
Promotor: prof. dr hab. n. med. Kazimierz Widenka - 182 s.
Keywords: krążenie pozaustrojowe; zaburzenia funkcji poznawczych; geriatria; on pump cardiac surgery; cognitive impairment; geriatrics