Postępowanie zabezpieczające w świetle nowelizacji dokonanej ustawą z dnia 4 lipca 2019 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych inny ustaw - Banaszewska, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie zmian w postępowaniu w sprawie dochodzenia roszczeń cywilnych na podstawie ustawy z dnia 4 lipca 2019 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego i niektórych innych ustaw. Autor analizuje nie tylko przepisy zawarte w części drugiej k.p.c., które zostały zmodyfikowane lub uchylone w wyniku wyżej wymienionej zmiany, ale także ogólne przepisy kodeksu, które mają zastosowanie w zmienionych postępowaniach w sprawie bezpieczeństwa. Dokonuje krytycznej analizy reformy i formułuje postulaty de lege ferenda.

The aim of this article is to present changes to the civil claim-securing proceedings made under the Act of 4 July 2019 amending the Act – Code of Civil Procedure and certain other acts. It analyses not only the regulations contained in part two of the Code, which have been modified or repealed as a result of the abovementioned amendment, but also general regulations of the Code which are applicable in the security proceedings that have been amended. The author makes a critical examination of the reform and formulates the postulates de lege ferenda.
Keywords: postępowanie zabezpieczające; doręczenia; postanowienia w przedmiocie zabezpieczenia; nowelizacja k.p.c.; claim-securing proceedings; service of decisions; decisions concerning claim-securing; amendment of the Code of Civil Procedure