CENTRUM ŚWIATÓW JEST TUTAJ Pauza, zmiana - Maciejczyk, Jakub (My University, 2025)
W ramach wystawy zaprezentowałem instrukcję do samodzielnego wykonania działania jako odpowiedź na wezwanie do zaniechania. Zainteresowane osoby mogły samodzielnie wykonać poniższe działanie artystyczne: 1. Nie odwracaj kartki przed wykonaniem wszystkich punktów z tej strony. 2. Z pudełka wyjmij litery: a, a, a, a, a, b, c, d, e, e, e, i, i, i, j, k, k, l, l, m, n, o, o, p, p, p, r, r, t, u, w, w, y, z, z. 3. Ułóż z tych liter dowolny wyraz. Zapisz ten wyraz poniżej instrukcji. Ułóż inny wyraz. Po każdym ułożonym wyrazie zrób tyle głębokich wdechów i wydechów, ile ułożono wcześniej wyrazów (po pierwszym wyrazie zrób jeden, po drugim dwa, po trzecim trzy itd.). 4. Po zapisaniu całej poniższej przestrzeni słowami lub kiedy uznasz to za stosowne, odpocznij przez co najmniej 3 minuty, ale nie dłużej niż przez 5 minut. 5. Odwróć kartkę na drugą stronę. Na odwrocie kartki: 6. Ułóż zdanie „problemy z piątku wracają w poniedziałek”. Nie używaj polskich znaków. Odwróć kartkę na drugą stronę.
Keywords: projekt artystyczny; instrukcja; fluxus