Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Security and Equality for Sustainable Futures of European Countries and Their Societies”, Lublin, 14 marca 2025 r. - Iżewska, Monika; Szczotka, Wojeciech (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Tekst zawiera sprawozdanie z międzynarodowej konferencji naukowej zorganizowanej przez Katedrę Prawa Administracyjnego i Nauki o Administracji UMCS w Lublinie, Wyższą Szkołę Humanistyczno-Ekonomiczną im. Jana Zamoyskiego z siedzibą w Zamościu, Akademię Handlową Nauk Stosowanych w Radomiu, The College of European and Regional Studies w Czeskich Budziejowicach (Czechy), Uniwersytet w Vigo (Hiszpania), Uniwersytet w Mariborze (Słowenia) oraz Vasil Levski National Military University z Wielkiego Tyrnowa (Bułgaria). Konferencja odbyła się 14 marca 2025 r. w formie zdalnej za pośrednictwem platformy Microsoft Teams. Podczas konferencji poruszono różnorodne problemy związane z bezpieczeństwem i równością w kontekście zrównoważonego rozwoju krajów europejskich i ich społeczeństw z punktu widzenia różnych dyscyplin naukowych. Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze względu na interesującą tematykę przedstawioną przez prelegentów w swoich wystąpieniach. W konferencji wzięło udział czterdziestu prelegentów reprezentujących zarówno polskie, jak i zagraniczne ośrodki naukowe. Podczas konferencji naukowej omówiono ważne problemy, dotyczące między innymi bezpieczeństwa w kontekście militarnym, zdrowotnym, ochrony danych osobowych, wpływu podmiotów pozapaństwowych na funkcjonowanie państw, roli administracji w stanach klęsk żywiołowych, poszanowania demokracji, równości w zakresie roli i statusu mniejszości narodowych, komunikacji, wynagrodzeń oraz zrównoważonego rozwoju na płaszczyźnie między innymi ochrony dziedzictwa kulturowego czy też polityki społecznej.

This text contains a report on an international academic conference organised by the Department of Administrative Law and Administration Science at Maria Curie-Skłodowska University in Lublin, in collaboration with the Jan Zamoyski Higher School of Humanities and Economics in Zamość, the Academy of Applied Sciences in Radom, the College of European and Regional Studies in České Budějovice (Czech Republic), the University of Vigo (Spain), the University of Maribor (Slovenia), and the Vasil Levski National Military University in Veliko Tarnovo (Bulgaria). The conference took place on 14 March 2025 and was held remotely via the Microsoft Teams platform. It addressed a variety of issues related to security and equality in the context of the sustainable development of European countries and their societies, viewed through the lens of various scientific disciplines. The conference attracted considerable interest due to the engaging topics presented by the speakers. Forty speakers representing Polish and international scientific centres participated in the conference. Important issues discussed during the conference included security in a military context, health, the protection of personal data, the influence of non-state actors on state functioning, the role of administration in states experiencing natural disasters, respect for democracy, equality with regard to the role and status of national minorities, communication, remuneration and sustainable development, including the protection of cultural heritage and social policy.
Report on the International Scientific Conference “Security and Equality for Sustainable Futures of European Countries and Their Societies” Lublin, 14 March 2025
Keywords: sprawozdanie; konferencja naukowa; bezpieczeństwo; równość; zrównoważony rozwój; nauki administracyjne; report; academic conference; security; equality; sustainability; administrative science