Štúdium kvality vnútorného prostredia a jeho vplyv na výkon žiaka vo výchovno-vzdelávacom procese - Depešová, Jana (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Vplyv kvality vnútorného prostredia na ľudskú výkonnosť, ako dokazujú aj najnovšie výskumy, zohráva vo výchovno-vzdelávacom procese významnejšiu úlohu, ako sa pôvodne predpokladalo. Je preto nevyhnutné poznať vzťahy medzi jednotlivými faktormi a ich potenciálom ovplyvňovať pohodu, sústredenosť a vnímanie žiaka. Skúmaná problematika je obsahom riešenia projektu Vega, ktorého cieľom je definovať, analyzovať a objektivizovať tie faktory, ktoré sú najvýznamnejšie z hľadiska vplyvu na kvalitu výučby a prostredníctvom didaktických testov získať relevantné informácie o vplyve prostredia na sústredenosť a výkonnosť žiakov. Získané výsledky prinesú aplikačné výstupy riadenia vnútornej klímy potrebné na zvýšenie kvality vyučovacieho procesu.

As the latest researches showed, the influence of the quality of the internal environment on human performance plays more significant role in the educational process than we originally assumed. It is therefore necessary to know the relationships between the individual factors and their potential to influence the well-being, concentration and perception of a student. The aim of the VEGA project, is to define, analyze and objectify those factors that are most relevant from the point of view of impact on the quality of teaching. Using the didactic tests, it is possible to obtain relevant information about the impact of the environment on student’s concentration and performance. The obtained results will provide the rules of internal climate.
Study of the Quality of the Interior Environment and its Impact on a Student’s Performance in the Education and Learning Process
Keywords: výchovno-vzdelávací proces; kvalita vzdelávacieho prostredia; výkonnosť žiakov; faktory školského prostredia; educational process; quality of the educational environment; pupil performance; factors of the school environment