Problem nierówności społecznych w społeczeństwie informacyjnym - Skrzypek, Elżbieta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
W referacie przedstawiono istotę społeczeństwa informacyjnego oraz warunki jego funkcjonowania. Wskazano na przyczyny ubóstwa w społeczeństwie XXI wieku oraz pokazano jego rodzaje. Omówiono rolę technologii informatycznych w zwalczaniu ubóstwa. Pokazano znaczenie komputerów w ograniczaniu ubóstwa informacyjnego.

The article presents the essense of information society and its determinants. Poverty issue and all sorts of poverty in XXI century are throughly covered. The role of computers and information technology in tackling poverty and Digital divide – the new dimension of social exclusion.
The Issue of Social Inequality in Information Society