Wzrost znaczenia człowieka w gospodarce opartej na wiedzy – od zarządzania zasobami ludzkimi do zarządzania kapitałem ludzkim - Huk, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
W artykule zaprezentowano zmiany zachodzące w funkcji personalnej, które dokonały się w wyniku przejścia z gospodarki przemysłowej na gospodarkę opartą na wiedzy. W opracowaniu wskazuje się na wzrost znaczenia aktywów niematerialnych, takich jak: wiedza, umiejętności, kompetencje, kwalifikacje itd. i ich wpływ na zmiany wprowadzane w organizacji. Artykuł został przygotowany na podstawie literatury przedmiotu.

The article presents the developments in the HR function, which took place as a result of the transformation from an industrial economy to an economy based on knowledge. The paper points the growing importance of intangible assets such as knowledge, skills, competencies, qualifications, etc., and their impact on the changes applied in the organization. The article is elaborated on the literature.