Jak przyspieszyć zmiany świadomości aby spowolnić tempo utraty różnorodności biologicznej - Kalinowska, Anna (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2016)
Raport z realizacji Strategii dla Różnorodności Biologicznej 2011-2020 ostrzega, że do 2020 roku może nie udać się zahamowanie globalnego procesu utraty różnorodności biologicznej. Pierwszy ze strategicznych Celów z Aichi, prowadzących do powstrzymania tej niekorzystnej tendencji, to „uświadomienie ludziom wartości różnorodności biologicznej oraz kroków, jakie mają podjąć dla jej ochrony i użytkowania w sposób zrównoważony”. Do kształtowania takiej świadomości niezbędna jest powszechnie prowadzona edukacja i komunikacja społeczna. Konwencja o różnorodności biologicznej (CBD) w swoim artykule 13. zaleca państwom-sygnatariuszom prowadzenie takich działań. Aby wzmocnić ten proces w ramach Konwencji powołana została inicjatywa Edukacja, Komunikacja i Świadomość Społeczna (CEPA/CBD) oraz międzynarodowa grupa ekspertów jako Komitet Doradczy (CEPA-IAC). Uczestnictwo autorki w CEPA-IAC umożliwia bezpośrednie podzielenie się w publikacji refleksjami na temat światowych nurtów edukacji, ukazanie przykładów dobrych praktyk oraz problemów z ich implementacją w każdym z obszarów tematycznych CBD. Przedstawiono też oczekiwania wobec Dekady Różnorodności Biologicznej 2011-2020.

Biodiversity matters for all spheres of human life and activity yet biodiversity loss has accelerated to an unprecedented level. It is impossible to save biodiversity and enhance its benefits for people without public awareness and knowledge of biodiversity issues. Pursuant to the decision of the Conference of the Parties of Convention on Biological Diversity, the Informal Committee on Communication, Education and Public Awareness (CEPA-IAC) was established to provide Secretariat of CBD with advice on the implementation of the programme of work on CEPA with respect to specific on-going work and facilitating the development of a global communication strategy and several activities during the second half of United Nations Decade on Biodiversity. The publication presents a direct report from the author who as the member of CEPA-IAC participated in its meeting on the trends in global education for biodiversity and development of tools and approaches relevant for the Strategic Plan for Biodiversity 2011-2020 in the context of the different Aichi Biodiversity Targets.
Keywords: świadomość społeczna; Konwencja o różnorodności biologicznej; inicjatywa CEPA; Dekada Różnorodności Biologicznej; retardacja; biodiversity; education; communication; Convention on Biological Diversity; UN Decade on Biodiversity; CEPA-IAC; the Aichi Targets; retardation