Migracja na granicy polsko-białoruskiej jako element wojny hybrydowej - Lorek, Marlena; Wierzbicki, Grzegorz; Więckiewicz, Michał; Surowiecki, Grzegorz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Migracja to proces wpisany w rozwój cywilizacji i wynika z wielu czynników, jednak najczęściej dzięki niemu ludzie będą mogli zaspokoić swoje najważniejsze potrzeby. Jeden z większych problemów migracyjnych, z jakimi boryka się Polska i inne kraje UE, został odnotowany w 2021 roku na granicy polsko-białoruskiej. Migracja manipulowana przez dyktatora białoruskiego ma za zadanie zdestabilizować porządek funkcjonowania państwa. Konflikt ten jest również wywoływany przez Rosję, co może wskazywać na to, iż jest to wojna hybrydowa. W publikacji została przedstawiona kwestia migracji i wojny hybrydowej jako nowego wyzwania dla krajów Unii Europejskiej

Migration is a process inherent in the development of civilization and results from many factors, but most often thanks to it people will be able to meet their most important needs. One of the major migration problems faced by Poland and other EU countries was recorded in 2021 on the Polish-Belarusian border. Migration manipulated by the Belarusian dictator is intended to destabilize the functioning of the state. This conflict is also caused by Russia, which may indicate that it is a hybrid war. The publication presents the issue of migration and hybrid warfare as a new challenge for European Union countries
Migration on the Polish-Belarus border as an element of hybrid warfare
Keywords: migracja; wojna hybrydowa; bezpieczeństwo; zagrożenia; migration; hybrid war; security; threats