Składniki socjalno-psychologiczne kapitału ludzkiego w warunkach przestrzeni oświatowej - Tkacz, Tamara (MITEL, 2005)
Głównym wskaźnikiem zbiorczym rozwiniętego społeczeństwa jest jego stosunek do jednostki jako największej wartości, a ostatecznym kryterium postępu gospodarczego i społecznego jest stopień rozwoju człowieka, zaspokojenie jego potrzeb i możliwości rozwoju jego kreatywności. Najważniejszym atutem kapitału ludzkiego jest edukacja, która staje się decydującym czynnikiem wzrostu gospodarczego oraz potencjału naukowego i technologicznego.

The major aggregative index of a developed society is its attitude to an individual as to the greatest value and the final criterion of economic and social progress is the extent of human development, meeting his needs and possibilities for the development of his creativity. The most important assets of human capital is education, which is becoming the decisive factor of economic growth and scientific and technological potential.
Social and Psychological Components of Human Capital Under Educational Space Conditions