Nowoczesne rozwiązania informatyczne w elektrotechnice i elektronice - Ptak, Paweł; Prauzner, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
W artykule opisano możliwości zastosowania pakietów programowych Dasylab i LabView w nauczaniu przedmiotów technicznych. Pakiety te umożliwiają wytworzenie symulowanych sygnałów, a następnie ich obróbkę i kondycjonowanie w celu dalszego przetwarzania. Opisano zjawisko akwizycji sygnałów oraz przedstawiono środowisko programowe Dasylab i Labview. Przykładowe aplikacje stworzone przy użyciu opisanych pakietów programowych zostały zaprezentowane w drugiej części artykułu.

This paper describes applicability of software packages Dasylab and LabView for teaching technical subjects. These packages allow generation of the simulated signals from sensors and follow their processing and conditioning for further processing. Described the phenomenon of signal acquisition and presents a programming environment DasyLab and LabView. Sample applications design edusing these software packages are presented in the second part of article.
Modern it Solutions in Electrical Engineering and Electronics
Keywords: akwizycja sygnałów; pakiety programowe; signal acquisition; software packages