Wydatki publiczne na badania i rozwój w czasach kryzysu - Piekut, Marlena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Celem artykułu była analiza wydatków publicznych na działalność B+R w wybranych krajach. Obiektem zainteresowania było 27 krajów członkowskich Unii Europejskiej, Stany Zjednoczone, Japonia oraz Południowa Korea. Okres badawczy stanowiły lata 2004–2011. Do przedstawienia nakładów na działalność badawczo-rozwojową posłużyły dwie miary GERD i GBOARD. Generalnie następstwa kryzysu w Unii Europejskiej dla obszaru działalności B+R okazały się zróżnicowane, a ich rozkład geograficzny nierównomierny. Sektor publiczny stanowi znaczące źródło w finansowaniu działalności B+R, w szczególności w większości krajów Europy Środkowo-Wschodniej. W Polsce nakłady GERD oraz GBOARD w latach 2009–2011 odnotowały dodatnią dynamikę wzrostu, natomiast zaobserwowano stabilizację udziału nakładów publicznych w nakładach ogółem w B+R.

The aim of the publication was to analyze public expenditure on research and development activities in selected countries. EU member states, the United States, Japan and South Korea were the object of interest. Research period constituted 2004–2011. The publication data from Eurostat. Two indexes GERD and GBOARD, were use to present expenditure on research and development. Consequences of the crisis in the EU for the area of activity B+R shown themselves to diverse and geographically uneven. The public sector is a major source of financing of B+R, especially in most of the countries of Central and Eastern Europe.In Poland GERD and GBOARD expenditures in 2009–2011 recorded positive growth.