Konwergencja dochodowa i technologiczna państw Unii Europejskiej w latach 2000–2011 - Głodowska, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Problematyka konwergencji ma fundamentalne znaczenie dla krajów Unii Europejskiej. Na usuwanie dysproporcji rozwojowych pomiędzy państwami członkowskimi i ich regionami przeznacza się najwięcej środków z unijnego budżetu. W związku z powyższym w niniejszym artykule podjęto próbę weryfikacji konwergencji dochodowej i technologicznej w krajach UE w latach 2000–2011. Do oceny konwergencji wykorzystano miary klasyczne: β- i σ-konwergencji oparte na PKB per capita, sumarycznym wskaźniku innowacyjności, wydajności pracy, zatrudnieniu w high-tech oraz eksporcie towarów high-tech. Wykorzystano również współczynnik zmienności do analizy zmian wydajności pracy oraz indeks ujawnionych przewag komparatywnych do oceny specjalizacji w sektorze high-tech. Na podstawie analizy stwierdzić można, że kraje UE zbliżały się do siebie pod względem dochodowym i technologicznym w badanym okresie, jednak na skutek kryzysu światowego proces ten został w dużym stopniu spowolniony.

The convergence aspect has fundamental meaning for European Union countries. For removal the developmental disparities between EU member states and their regions is intended the largest part of UE budget. According to the above, this article is an attempt to verify the process of income and technological convergence across EU countries in years 2000–2011. The analysis is based on classical measures: β- and σ-convergence using variables: GDP per capita, summary innovation index (SII), work productivity, employment in high tech sector and export of high tech goods. The author also evaluated variation coefficient of work productivity and revealed comparative advantage index for specialization in high tech sector. The scrutiny confirms convergence in income and technological area during analyzing period. In spite of the fact, the global crisis heavy affected this process and caused its limitation.