Rzeszowskie Towarzystwo Muzyczno-Śpiewacze „Lutnia” ośrodkiem integracji inteligencji miejskiej - Wąsacz-Krztoń, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Rzeszowskie Towarzystwo Muzyczno-Śpiewacze „Lutnia” od momentu powstania, aż do 1918 r., było ośrodkiem integrującym miejscową inteligencję. Począwszy od pomysłodawcy założenia Towarzystwa, który był muzykiem i kompozytorem, ale także cenionym pedagogiem, w szeregach „Lutni” pojawiali się przedstawiciele różnych zawodów należących do inteligencji: urzędnicy, nauczyciele szkół rzeszowskich, głównie z I i II Gimnazjum oraz Seminarium Nauczycielskiego Męskiego, lekarze, przedstawiciele sądownictwa, duchowieństwa czy miejscowej prasy. Wspólne koncerty sprzyjały szerzeniu polskości, rozbudzały świadomość narodową i kulturalną, a także podtrzymywały ducha patriotyzmu.

The Rzeszów Music and Singing Society 'Lutnia', from its inception until 1918, was a centre integrating the local intelligentsia. Beginning with the initiator of the Society's establishment, who was a musician and composer but also a respected teacher, the ranks of 'Lutnia' were filled with representatives of various professions belonging to the intelligentsia: clerks, teachers of Rzeszów schools, mainly from the First and Second Grammar Schools and the Male Teachers' Seminary, doctors, representatives of the judiciary, the clergy, and the local press. The joint concerts fostered the spread of Polishness, raised national and cultural awareness and kept the spirit of patriotism alive.
“Lutnia” Musical and Singing Society of Rzeszów as a centre for integration of urban intelligentsia
Keywords: inteligencja; Towarzystwo Muzyczno-Śpiewacze „Lutnia”; muzyka; chór; intelligence; ‘Lutnia’ Musical and Singing Society; music; choir