Podstawowe źródła prekaryzacji społeczeństwa we współczesnych krajach gospodarki rynkowej - Księżyk, Marianna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Postępujący proces prekaryzacji społeczeństwa wskazuje, że realizacja zrównoważonego i zintegrowanego rozwoju pozostaje w krajach Wspólnoty wyłącznie w sferze deklaracji. Uzasadniając tę tezę, w opracowaniu przedstawia się treść ekonomiczną „procesu prekaryzacji społeczeństwa”, jego społeczno-ekonomiczne skutki oraz podstawowe źródła, którymi są: oparcie systemów ekonomicznych krajów na doktrynie neoliberalizmu i postępująca globalizacja przejawiająca się globalizmem.

The ongoing process of society’s precarization shows that realizing sustainable and integrated development in the European Union countries remains purely declaratory. To justify this thesis, the study presented the economic meaning of the “process of society’s precarization”, its socioeconomic effects and primary sources, which are: basing countries’ economic systems on the doctrine of neoliberalism and increasing globalization manifesting itself as globalism.
Keywords: neoliberalizm; prekaryzacja; Unia Europejska; neoliberalism; precarization; European Union