Oddziaływanie specjalnych stref ekonomicznych na rozwój społeczno-ekonomiczny województwa podkarpackiego - Pitera, Rafał (Uniwersytet Rzeszowski, 2022)
Wybrany temat jest związany z funkcjonowaniem specjalnych stref ekonomicznych (SSE) w Polsce. W pracy podjęte zostały próby oceny efektywności działalności SSE w odniesieniu do nakładów jakie się z nimi wiążą. W rozprawie uwzględniono dwa aspekty badań: zarówno teoretyczno-poznawczy, jak również empiryczny. Celem głównym rozprawy doktorskiej była kompleksowa ocena wpływu działalności specjalnych stref ekonomicznych na rozwój społeczno-ekonomiczny województwa podkarpackiego. W rozprawie podjęto również próbę oceny efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw działających w specjalnych strefach ekonomicznych w województwie podkarpackim. Dokonano analizy korzyści oraz ponoszonych nakładów związanych z utworzeniem strefy w skali kraju, jak i regionu. Przeprowadzono ocenę wpływu kryzysu gospodarczego na wyniki finansowe przedsiębiorstw strefowych oraz skutki dla budżetu państwa i jednostek samorządu terytorialnego. Dokonano analizy jaką rolę pełnią specjalne strefy ekonomiczne w transferze bezpośrednich inwestycji zagranicznych do Polski. Udzielono odpowiedzi w jakim stopniu specjalne strefy ekonomiczne przyczyniły się do utworzenia nowych innowacyjnych przedsięwzięć dla regionu. Podjęto również próbę zidentyfikowania wpływu specjalnych stref ekonomicznych na lokalne rynki pracy oraz regionalny rynek pracy.

The selected topic is related to the functioning of special economic zones (SEZ) in Poland. In the paper, efforts were made to assess the effectiveness of SEZ activities in relation to related expenditures. The dissertation takes into account two aspects of the research: both theoretical and cognitive, as well as empirical. The main purpose of the doctoral dissertation was to comprehensively assess the impact of the activities of special economic zones on the socioeconomic development of the Podkarpackie Voivodeship. The dissertation also attempts to evaluate the economic efficiency of enterprises operating in special economic zones in the Podkarpackie province. An analysis of the benefits and expenses related to the creation of the zone on the national and regional scale was performed. An assessment of the impact of the economic crisis on the financial results of zone enterprises and the effects on the state budget and local government units was carried out. The role of special economic zones in the transfer of foreign direct investment to Poland was analyzed. The answers were provided to the extent to which the special economic zones have contributed to the creation of new innovative ventures for the region. An attempt was also made to identify the impact of special economic zones on local labor markets and the regional labor market.
Influence of special economic zones on development socio-economic aspect of the Podkarpackie Voivodeship
Promotor: prof. dr hab. Jerzy Kitowski - 314 s.
Keywords: model enklaw; pomoc publiczna; rozwój gospodarczy; specjalne strefy ekonomiczne; ulgi; enclave model; public aid; economic development; special economic zones; allowances