Polityka wiedzy a działalność badawczo-rozwojowa organizacji - Golińska-Pieszyńska, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Ciągłe zmiany w gospodarce światowej zmuszają organizacje do doskonalenia sposobów funkcjonowania, zaś rządy państw – do ulepszania polityk publicznych. Współczesność przynosi przeobrażenia we wszystkich obszarach aktywności organizacji i społeczeństwa. Pojawia się wiedza jako zasób niezwykle cenny dla współczesnej organizacji, który przyczynia się do rozwoju gospodarki opartej na wiedzy. Innowatorzy potrzebują szerokiej bazy wiedzy, gdyż coraz częściej powstają innowacje wymagające wiedzy pochodzącej z różnych obszarów i dyscyplin. Organizacje stoją przed potrzebą integrowania różnych typów wiedzy, ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy ukrytej. Jednym z kryteriów rozwoju wiedzy w organizacji (szczególnie dla procesów innowacyjnych) jest działalność badawczo-rozwojowa. Dla dobrych praktyk innowacyjnych konieczna jest pełna orientacja, czemu mają służyć badania naukowe i jakie mają zaspokajać potrzeby. Naturalnym obszarem współpracy sfery B+R z przemysłem są badania stosowane, których wyniki mogą być potencjalnie interesujące dla przemysłu. W artykule zostały przedstawione aspekty teoretyczne oraz wymiar praktyczny polityki wiedzy i jej wpływ na działalność badawczo-rozwojową.

Constant changes in the world economy force organizations to improve the ways of their operations whereas governments of the countries are compelled to improve public policies. The contemporary times bring transformations in all areas of the activity of the organization and the society. Knowledge emerges as a uniquely precious resource for the present organization, contributing to the development of knowledge-based economy. Innovators need an extensive knowledge base, because more and more often such innovations come into being that require knowledge originated from different areas and disciplines. Organizations face the need for integrating various types of knowledge, with particular reference to tacit knowledge. One of the knowledge development criteria in the organization (especially for innovative processes) is research and development activity. For good innovative practices it is necessary to have a comprehensive understanding of what the purpose of scientific research is and what needs it should satisfy. A natural area of the cooperation between the research and development sphere with the industry is applied research whose results can be potentially interesting for the industry. This article presents theoretical aspects and the practical dimension of knowledge policy and its influence on research and development activity.