Obowiązki skazanego, wobec którego wykonywany jest dozór elektroniczny - Bachurska, Beata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020)
Ustawa z dnia 7 września 2007 r. o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego wprowadziła do katalogu sposobów wykonywania kary pozbawienia wolności nieznany w dotychczas obowiązującym polskim porządku prawnym system dozoru elektronicznego. Ustawa weszła w życie 1 września 2009 r. Kolejnymi nowelizacjami ustawodawca poszerzał formy stosowania systemu, a także inkorporował ustawę do k.k.w. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie po ponad 10-leciu funkcjonowania systemu dozoru elektronicznego w Polsce obecnie obowiązujących uregulowań prawnych w zakresie obowiązków skazanego, wobec którego wykonywany jest dozór, oceny ich zasadności i spójności w kontekście prawidłowego wykonania kary, a także ukazanie ich dolegliwości oraz konsekwencji niewykonania.

The Act on Serving Prison Sentence Outside Custodial System in the Electronic Monitoring System of 7 September 2007 introduced the electronic monitoring system, previously unknown in the Polish legal order in force, to the catalog of methods of executing the penalty of deprivation of liberty. The act marked the into force on 1 September 2009. With subsequent amendments, the legislature extended the forms of application of the system and incorporated the act into the Polish Criminal Enforcement Code. The purpose of this publication is to present, after more than a decade of functioning of the Electronic Monitoring System in Poland, the current legal regulations regarding the obligations of the convict under supervision, the assessment of their legitimacy and consistency in the context of the proper execution of the sentence, as well as showing their ailments and consequences non-execution.
Keywords: system dozoru elektronicznego; skazany; prawo karne wykonawcze; obowiązek; electronic monitoring system; convict; executive criminal law; obligation