Cechy przestrzeni a wzrost gospodarczy (na przykładzie wybranych cech i obszarów Polski) - Fiedorowicz, Kazimierz; Fiedorowicz, Jacek (MITEL, 2006)
W pierwszej części został przedstawiony profil sześciu wybranych cech przestrzeni. Cechy te w znaczący sposób wpływają na wzrost gospodarczy. Omówiliśmy cechy dotyczące: tranzytowego położenia kraju, dostępności komunikacyjnej, nagromadzenia zabytków, sieci miejsc pielgrzymkowych, potencjalnych i istniejących parków narodowych oraz potencjalnych i istniejących uzdrowisk. Ich wpływ na wzrost gospodarczy jest pośredni. Wpływ ten polega na zróżnicowaniu biznesowym spowodowanym tymi cechami. W drugiej części zaprezentowano trzy przykłady polskich obszarów, gdzie występuje duże natężenie cech przestrzennych powodujących wzrost gospodarczy. Obszary hipotetyczne dotyczą Warmii i Mazur (Zamki Krzyżackie), pogranicza Małopolski i Śląska (zamki Orlich Gniazd) oraz Podlasia (parki narodowe). Zarówno cechy tej przestrzeni, jak i obszary występowania tych cech wpływają na wzrost gospodarczy. Poszukiwanie tego wpływu ma na celu określenie paradygmatu wzrostu gospodarczego, czyli różnorodności przyczyn wywołujących ten wzrost.

Profile of six chosen space features was presented in the first part. Those features influence economic growth in a significant way. We discussed the features concerning: transit location of the country, transport availability, historic objects accumulation, network of pilgrimage places, potential and existing national parks and potential and existing health resorts. Their influence on economic growth is indirect . The influence consist in business diversities caused by those features. In the second part there were presented three examples of Polish areas where there is a big intensity of space features which cause economic growth. Hypothetical areas concern Warmia and Mazury region (Teutonic Castles), borderlands of Malopolska and Slask regions (“Eagles nests” castles) and Podlasie region (national parks). Both, features of that space and areas of occurrence of the features influence on economic growth. Searching for this influence is for determining paradigm of economic growth i.e. diversity of causes evoking this growth.
Space Features Versus Economic Growth (Based on the Example of Chosen Features and Areas of Poland)