(Nie)ludzki pan. Obraz psa ofiary w mediach - Taras, Bożena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Przedmiotem rozważań uczyniono negatywnie wartościowane agresywne zachowania człowieka wobec psa. Analizie poddano wyekscerpowane z mediów masowych opisy aktów ludzkiej agresji dokonanych na czworonogach oraz niewerbalne obrazy psów ofiar. Na podstawie interakcyjno-komunikacyjnej analizy aktów agresji ludzkiej wobec zwierząt określono jej elementy – podstawowe komponenty znaczeniowe obrazowania, takie jak: nadawca agresor, odbiorca ofiara, miejsce, czas, przyczyna, intencja (cel), działanie/zachowanie, skutek. Przyjęta w badaniach metoda pragmatyki komunikacyjnej pozwala ująć zjawisko agresji w kategoriach społecznych i podmiotowo potraktować psa – uczestnika aktu komunikacji.

The work treats negatively-valued aggressive human behaviour towards the dog. The descriptions of the acts of human aggression towards the four-legged excerpted from mass media and non-verbal offences against dog victims are analysed. The elements of human aggression against animals were determined on the basis of interactive-communicative analysis of the acts of aggression. They are the basic semantic components of imaging, such as: sender aggressor, recipient victim, place, time, cause, intention (purpose), action/behaviour, effect. The method of communicative pragmatics adopted in the study allows us to present the phenomenon of aggression in social categories and treat the dog as a participant in the act of communication.
(Un)human master. The image of the victimised dog in the media
Keywords: agresja; pies; pragmatyka komunikacyjna; aggression; dog; communication pragmatics