Spójność rozwoju regionów w Polsce w latach 2002–2010 - Jabłoński, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2014)
Celem artykułu jest weryfikacja hipotezy o spójnym rozwoju społeczno-ekonomicznym województw Polski w latach 2002–2010. W badaniu wykorzystano mierniki taksonomiczne oparte na odległościach w przestrzeniach euklidesowej i miejskiej, które obliczono na podstawie 22 zmiennych: 11 ujmujących rozwój ekonomiczny oraz 11 – rozwój społeczny. Artykuł składa się z kilku części. W punkcie 2. przedstawiono metodykę konstruowania mierników taksonomicznych. W punkcie 3. zaprezentowano dynamikę wykorzystanych w badaniu zmiennych społecznych i ekonomicznych. Punkt 4. zawiera analizę przestrzennego zróżnicowania wartości wziętych do badania zmiennych, a także wartości taksonomicznych wskaźników spójności województw w latach 2002–2010. Punkt ostatni, czyli 5., zawiera podsumowanie i wnioski z prowadzonych rozważań. W toku badań ustalono, że: (a) dla większości wziętych do badania zmiennych ekonomicznych i społecznych wartości współczynników zmienności z 2010 roku były wyższe w stosunku do 2002 roku, (b) wartości współczynników zmienności (VS, VQ) taksonomicznych wskaźników (OE, OM) obliczonych dla zmiennych ekonomicznych, społecznych i społeczno-ekonomicznych, wskazują na rosnące do przełomu 2008–2009 roku zróżnicowanie województw ze względu na poziom rozwoju ekonomicznego oraz rozwoju społeczno-ekonomicznego. W związku z tym trudno wysnuć wniosek o spójnym rozwoju ekonomicznym, społecznym i społeczno-ekonomicznym województw w Polsce w latach 2002–2010.

The aim of the paper is to verify the hypothesis about coherent socio-economic development of Voivodships in Poland between 2002 and 2010. The indicators of numerical taxonomy (Euclidean space and Manhattan) were used that were calculated on a basis of 22 measures: 11 reflecting economic and 11 – social development. The article consists of a few parts. The second point presents the method of calculating the indicators of numerical taxonomy of economic, social and socio-economic development. The third point discusses the change of values of measures selected for the research. The following section presents the spatial difference of values of 22 measures, and values of indicators of numerical taxonomy reflecting the Voivodship cohesion between 2002 and 2010. Lastly, the point summarizes the article and consists of findings of the research. The research found: (a) the values of variation coefficient calculated for majority of selected measures in 2010 were higher when compared to the year 2002. Thus, the regional differences between Vivodships increased in the period concerned, (b) the values of variation coefficients (Euclidean space, Manhattan) calculated for measures of economic, social and socio-economic nature indicate the growing up to 2009 the differences between Voivodships in terms of economic and socio-economic development. In result the research illustrates that socio-economic development of Polish voivodships between 2002 and 2010 was not of coherent nature.
Badania zrealizowano w ramach projektu badawczego nr DEC-2011/03/D/HS4/01659. Artykuł jest kontynuacją i zaktualizowaną wersją badań zrealizowanych przez Ł. Jabłońskiego, T. Tokarskiego, M.G. Woźniaka [2013], które dotyczyły okresu 2003–2008.
Keywords: spójność; rozwój ekonomiczny; rozwój społeczny; taksonomia; województwa Polski; cohesion; economic development; social development; taxonomy; voivodships of Poland